Határtalanul pályázat

 

 Kirándulás magyar emlékek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

A Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola 45 hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulója 2022. május 23-27. között öt felejthetetlen napot töltött Szlovéniában és Horvátországban. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Határtalanul! programnak köszönhetően 4 655 000 Ft pályázati támogatás állt rendelkezésre a tanulmányi kirándulás megvalósításához.

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2021/1-000214

Célunk az volt, hogy a hetedik évfolyamon tanuló diákok számára lehetőséget teremtsünk arra, hogy bepillantva a határon túli magyarság mindennapjaiba megismerkedhessenek Szlovénia és Horvátország magyarlakta területeinek történetével, kulturális hagyományaival, jelenével, erősítve a tanulókban az összetartozás, nemzettudat érzését, segítve Szlovénia és Horvátország természeti és történelmi értékeinek felfedeztetésével a Kárpát-medencéről szerzett ismeretek elmélyítését.

Kirándulásunk főbb állomásai Lendva, Lendvavásárhely, Bántornya, Belatinc, Battyányfalva, Muraszombat, Pruj, Meribor, Rijeka, Abbázia és Zágráb voltak.

Kísérő pedagógusok voltak: Baranyi József, Cserti-Csapó Bernadett, Horváth László Norbert és Jánosi Mónika.

Szlovénia – Battyánfalva (Rakican) – Batthyány-kastély

Horvátország – Abbázia (Opatija) – a Lány sirállyal ikonikus szobor előtt


Kirándulás a magyarság nyomában Erdélyben

 

A Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola és a Pellérdi Általános Iskola 42 hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulója 2022. május 9-13. között öt felejthetetlen napot töltött Erdélyben. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Határtalanul! programnak köszönhetően 4 739 000 Ft pályázati támogatás állt rendelkezésre a tanulmányi kirándulás megvalósításához.

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2021/1-000510

 

A program célja a határon túli személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A tanulmányi kirándulás keretében a két baranyai intézmény tanulói az állam támogatásával tanulmányi kiránduláson vettek részt Románia magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereztek a külhoni magyarságról és a történelmi Magyarország emlékhelyeiről. A program a nemzetpolitikai célt fordította le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! nemzeti összetartozás operatív programja.

Kirándulásunk főbb állomásai Nagyszalonta, Nagyvárad, Királyhágó, Körösfő, Torockó, Szováta, Korond, Parajd, Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Farkaslaka, Szejkefürdő, Segesvár, Nagyszeben, Déva és Arad voltak.

Kísérő pedagógusok voltak: Györfi Erika és Tallósi Zoltán.