péntek, április 26, 2024
Iskolai életLegújabb

OKTÓBER 23. – MEGEMLÉKEZÉS RENDHAGYÓ MÓDON

Iskolánkban az idei tanévben az október 23-i nemzeti ünnepet a hagyományoknak megfelelően a végzős évfolyam koordinálta.

Az 1-3. évfolyamosoknak a 8.c osztály és osztályfőnökük, valamint a testnevelő kollégák szerveztek és valósítottak meg a sportcsarnokban egy több állomásból álló mozgásos akadálypályát, melyen a résztvevő diákok nagy örömmel és lelkesedéssel haladtak végig.

 

A 4-8. évfolyamosok számára a megemlékezést a 8.a és 8.b osztályosok valamint osztályfőnökeik egy 20 állomásból álló életút-kiállítás formájában képzelték el és rendezték meg.

Az eseményeket két (1934-ben született, tehát 1956-ban 22 éves) kitalált személy, Winkler Ignác és Bozsoki Irma életén keresztül próbálták a szervezők közelebb hozni és érthetőbbé tenni a látogatók számára – rövid szövegekkel, sok képpel és tárggyal. A történet szereplői nem valósak, de a helyszínek, történelmi események és a politikai helyzet igen. Ignác életútjában voltak olyan pontok, ahol a diákok dönthették el, hol és hogyan folytatódjon tovább az élete.

Ha válaszút előtt álltak az osztályok, akkor közösen döntötték el – melyik életúton haladnak tovább. A valódi életben, valós helyzetben természetesen már nem volt visszafordulási lehetőség, de itt visszamehettek és megnézhették, hogyan alakulhatott volna másként az elképzelt szereplők sorsa.

Bízunk abban, hogy ezekkel a rendhagyó megemlékezésekkel talán egy kicsit élményszerűbbé és maradandóbbá tudtuk tenni diákjaink számára az ünnepet.