Mondd, TE mit választanál?

Minden tanév őszi időszakában több tízezer nyolcadik osztályos tanuló szembesül ezzel a kérdéssel, és bizony sokszor nem könnyű a válasz. Ez életük első komoly, meghatározó döntése, és bár nem kell, hogy végleges, életre szóló döntés legyen, hiszen egy útról vissza lehet fordulni, le lehet térni, meg aztán a sokszor hangoztatott „élethosszig tartó tanulás” során még számos egyéb dolgot úgyis meg kell tanulni, de azért ez a választás megcéloz egy irányt és megszabja az elkövetkező néhány évet. A PÁLYAVÁLASZTÁS.

Valljuk be, visszagondolva nekünk, felnőtteknek sem volt egyszerű a döntés, de azóta kinyílt a világ, több iskola, új tudományágak , új szakmák, foglalkozások, munkahelyek, cégek, gyárak, üzemek jelentek meg. Annak idején nekünk is jól jött egy kis segítség, egy-egy ötlet, tanács, most pedig mi, szülők és pedagógusok tudunk egy kicsit segíteni azzal, hogy megmutatunk tanítványainknak/ gyermekeinknek néhány lehetőséget. Idén október 15-én a felsőbb éves tanulók a pályaorientáció keretében pályaválasztási kiállításon vettek részt Pécsett, míg mások különféle cégeket, üzemeket – így a Harman Professional Kft-t, a pécsi transzformátor állomást – keresték fel, vagy kihasználva a jó időt, az iskola körül önkéntes munkát végeztek vagy kirándulni mentek.

A hetedik és nyolcadik osztály számára a program délután tovább folytatódott – ahogy az elmúlt évek során történni szokott, idén is meghívást kaptak iskolánkba a pécsi és Pécs környéki középiskolák igazgatói és pályaválasztási felelősei. A Pályaválasztási Fórum során először a meghívottak röviden bemutatták saját iskolájukat, majd a tanulók és szüleik kötetlen beszélgetés során tehették fel kérdéseiket a vendégeknek. És volt kérdés bőven…

Pedagógusként diákjainknak azt szoktuk mondani, „az már jó, ha legalább tudsz kérdezni”. A nagy érdeklődés talán pont annak a jele, hogy a felsőbb évesek többségének már van elképzelése a jövőt illetően, és már csak pontosítani kell a részleteket. Ha ehhez a pályaorientációs nap megszervezésével egy kicsit is hozzájárulhattunk, akkor este elégedettek dőlhetünk hátra a fotelban otthon.

A felsős osztályfőnökők nevében:
Cserti-Csapó Bernadett

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.