Mert nem mindegy mit eszünk! – A Világ Legnagyobb Tanórája

Tudatos táplálkozás és felelős élelmiszerfogyasztás – idén ezeket helyezte középpontjába az az első világszintű oktatási projekt, amely A Világ Legnagyobb Tanórája címet viseli. A program célja, hogy ez az óriási tanóra megismertesse a diákokkal az ENSZ által kijelölt, a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat. A már két éve sikeresen futó nemzetközi kezdeményezéshez idén iskolánk diákjai is csatlakoztak. Mesetál és Sztárzöldség interjúk is készültek a szeptember 18-val kezdődő projekthéten.

Írta: Bereczkiné Fábián Mária

A Világ Legnagyobb Tanórája egy olyan nemzetközi, globális oktatási projekt, amelyhez számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. A program egyik erőssége, hogy a világ minden részén, valamennyi csatlakozó országban, egy időben tartják meg az órát. Így az adott iskolákban, osztályokban egyszerre tanulnak, gondolkodnak a fenntartható fejlődésről. Az ENSZ szakértői csapata az általuk megfogalmazott 17 Globális cél közül a tudatos táplálkozás és a felelős élelmiszerfogyasztás témakörében határozott meg feladatokat az iskolásoknak. A programra szeptember 18 és 24-e közötti került sor. A két téma kiemelése segíti a diákok elmélyülését a fenntartható fejlődés fontosságának megértésében.
A tanórákhoz pályázat is kapcsolódott. Az alsó tagozatosoknak egy „Mesetálat” kellett elkészíteniük és megrajzolniuk, amely az étkezései szokások megismerését célozta meg. Eközben a szervezők által megfogalmazott feladatokat is meg kellett valósítaniuk a „Minden tányér egy történetet mesél el” elnevezésű tanórán. Az óra alapkérdése az volt, hogy hogyan támogathatja egy gyermek a Globális Célokat a tányérján lévő étel értékelése alapján? Ennek a kérdésnek a megválaszolását segítette a tanulók által hozott élelmiszerek hatásának, útjának, gazdaságosságának, azaz történetének átbeszélése, a szervezők által biztosított oktató videók megtekintése, valamint a tanórához kapcsolódó feladatlapok kitöltése. Fontos eleme volt a tanórának egy formális Fogadalom megalkotása, az órán megfogalmazott Globális Célok megvalósítása érdekében. Iskolánk 13 alsó tagozatos osztályának diákjai lelkesen csatlakoztak a programhoz. Rengeteg előzetes ismeretük volt már a helyes és egészséges táplálkozásról, ugyanakkor most sok új dolgot tanultak arról, mi is a „meséje”, a története egy élelmiszernek addig, amíg az a tányérjukra kerül. Megismerték a helyi termék fogalmát, azt, hogy ők hogyan segíthetik tudatos ételválasztásukkal a Földet. A tanóra lehetőséget nyújtott arra is, hogy zöldségeket és gyümölcsöket egyenek, salátákat készítsenek, aktívan tegyenek az egészséges és felelős életmódjukért e tekintetben. Jó hangulatban, maradandó élményt nyújtva teltek az órák. A gyerekeknek egy általuk választott mesét is illusztrálniuk kellett a pályázathoz kapcsolódva, mint amilyen a Kőleves, a Kisgömböc, vagy A só.
A felsősök feladata egy Sztárzöldség interjú készítése volt. A diákoktól olyan kreatív fogalmazást vártak, amelyben interjúszerűen „párbeszédet” folytattak egy általuk választott zöldséggel és felfedték annak összes titkát. Az interjúból ki kellett derülnie a sztárzöldség számos jótékony hatásának, származásának, életútjának, vagy olyan tulajdonságának, amitől óvakodnunk kell. A programban valamennyi felsős diákunk részt vett, informatika óra keretében.

A következő képeken iskolánk diákjai éppen A Világ Legnagyobb Tanóráján vesznek részt!

Nincsenek képek ebben a galériában.

Íme az ENSZ által megfogalmazott GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT

2017 november havi befizetés, étlap

Tisztelt Szülők!

Az november havi (bölcsődei, óvodai, iskolai) étkezési díjak befizetése:

– 2017. október 18. (szerda) 7.00 – 17.00 óráig,

– 2017. október 19. (csütörtök) 7.00 – 17.00 óráig.

Pótbefizetés: 2017. október 24. (kedd) 7.00 – 12.00 óráig.

Az étlap letölthető az Étkeztetés menüpont alatt.

Figyelem!

Étkezési díjakat kizárólag ezeken a napokon lehet befizetni!

A kedvezményes étkeztetésre csak az a gyermek jogosult, akinek az igazolása illetve szülői nyilatkozata leadásra kerül!

Óvodatitkár

Szarvasbőgés az éjszakában

Különleges élményben volt részük iskolánk alsó tagozatos diákjainak szeptember végén. A varázslatos hangulatú Lengyel-Annafürdőt körülölelő erdőben leshették meg és hallgathatták meg a szarvasok bőgését.
A kivételes alkalom apropója egy tavalyi élmény volt. Kardos Helga tanítónő szervezésében már pár osztálynyi kisdiák megismerkedhetett ezzel a programmal, amely annyira jó élményekkel gazdagította őket, hogy szívesen ajánlották a többieknek is. A lelkes alsós közösség szívesen élt a lehetőséggel, így idén most már 9 osztályból, 247 gyerek utazott a Gemencbe. A Gyulaj Zrt. invitálása szerint az őszi, párás szürkület beköszöntével, túravezetők segítségével a sötétedő parkerdőben könnyed túra veszi kezdetét, aminek állomásain hivatásos vadászok mutatják be a szarvasbőgés különböző jellegzetességeit, az erdő mélyéről hallatva a bikák öblös hangját.
A jó egy órányi buszos utazást követően, még világosban deríthették fel a gyerekek az annafürdői Ökoház környékét. Számos program közül választhattak a túra indulásáig, így élvezhették az óriási erdei játszótér nyújtotta lehetőségeket, íjászkodhattak, megnézhették a vadasparkot. A helyi szervezők még a „világ legfinomabb pogácsájáról” is gondoskodtak, és forró, jó ízű teával vártak mindenkit.
A kirándulás legizgalmasabb része persze a szarvasbőgés-túra volt, amelyet kisebb csoportokban, szakavatott túravezetőkkel teljesítettek a diákok. A kisebbek és nagyobbak izgatottsága is a tetőfokára hágott, kis lámpáikkal világítva az utat, néma csöndben haladtak, hogy hallják, valóban bőgnek a szarvasok. Minden ágreccsenésre összerezzentek, de lassan bátorságra kaptak és már azt figyelték, vajon hol lehetnek a szarvasok. A kíváncsiság és a félelem együtt keltette bennük az élmény soha el nem múló hatását.
Az idő gyönyörű volt, a túra pedig az éjszakai Gemencben, a szarvasok bőgésétől kísérve, nagyon szép. A gyerekek másnap csak erről beszéltek, élményeiket pedig csodálatos rajzokon örökítették meg.
Galériánkban kérjük, nézzék meg a kirándulásról készített fotóinkat és a diákok rajzait!

« 1 A 2 »

2017 október havi befizetés, étlap

Tisztelt Szülők!

Az október havi (bölcsődei, óvodai, iskolai) étkezési díjak befizetése:

– 2017. szeptember 20. (szerda) 7.00 – 17.00 óráig,

– 2017. augusztus 21. (csütörtök) 7.00 – 17.00 óráig.

Pótbefizetés: 2017. augusztus 25. (hétfő) 7.00 – 12.00 óráig.

Az étlap letölthető az Étkeztetés menüpont alatt.

Figyelem!

Étkezési díjakat kizárólag ezeken a napokon lehet befizetni!

A kedvezményes étkeztetésre csak az a gyermek jogosult, akinek az igazolása illetve szülői nyilatkozata leadásra kerül!

Óvodatitkár

2017 szeptember havi befizetés, étlap

Tisztelt Szülők!

A szeptember havi (bölcsődei, óvodai, iskolai) étkezési díjak befizetése:

– 2017. augusztus 23. (szerda) 7.00 – 17.00 óráig,

– 2017. augusztus 24. (csütörtök) 7.00 – 17.00 óráig.

Pótbefizetés: 2017. augusztus 28. (hétfő) 7.00 – 12.00 óráig.

Az étlap letölthető az Étkeztetés menüpont alatt.

Figyelem!

Étkezési díjakat kizárólag ezeken a napokon lehet befizetni!

A kedvezményes étkeztetésre csak az a gyermek jogosult, akinek az igazolása illetve szülői nyilatkozata leadásra kerül!

Óvodatitkár

Bizonyítványok – Nyári ügyelet rendje

A bizonyítványokat 2017. június 26. és 30. között kell visszahozni, a szokott munkarend szerint:

Hétfő – Csütörtök: 8:00 – 16:00
Péntek: 8:00 – 13:00

Illetve lehetőség van a bizonyítványok visszajuttatására az első tanítási napon is.


Nyári ügyelet rendje

2017. július 5. (szerda) 8:00 – 12:00
2017. július 19. (szerda) 8:00 – 12:00
2017. augusztus 2. (szerda) 8:00 – 12:00
2017. augusztus 16. (szerda) 8:00 – 12:00

2017.  augusztus 28-tól a nyitva tartás folyamatos:
Hétfő – Csütörtök: 8:00 – 16:00
Péntek: 8:00 – 13:30

Tankönyveket a tanulók a tanév első hetében kapják meg!

A tanévnyitó: 2017. szeptember 1. 8:10

Varga Éva
intézményvezető

Elhagyott ruhák börzéje

Kedves Szülők, kedves Gyerekek!

Akinek hiányzik a ruhatárából egy fél pár kesztyű, pulóver…esetleg egy tornazsák a benne lévő felszereléssel együtt – az utánanézhet az

ELHAGYOTT RUHÁK BÖRZÉJÉN

melyet 2017. június 16 (péntektől) – 23-ig (péntekig) 800 – 1600 -ig tartunk az iskola kémia termében (portával szemben).

Aki ezeken a napokon nem jön az elhagyott ruhákért, az búcsút mondhat azoknak…mert az elhagyott ruhákat szokás szerint felajánljuk a rászorulóknak.